Wagyu-Truffelburger met rösti (by Ralph de Kok)
Ingrediënten:
- 4 (wagyu A5 truffel) hamburgers à 115 gr. per stuk
- 4 briochebroodjes, doormidden gesneden
- stuk gerookt spek, in plakken van ½ cm. gesneden (ca. 2 plakken pp)
- Truffelboter (klik hier om te bestellen)
- klein flesje balsamicoazijn
- 3 el. bruine suiker
- 4 kropsla-bladeren
- 1 vleestomaat, in dunnen plakken gesneden
- 1 rode ui, in hele dunne ringen gesneden
- mayonaise
- 4 plakken kaas Goudse kaas
- 4 plakken cheddarkaas
Voor de rösti:
- 2 grote (kruimige) aardappelen, geraspt
- 1 ui, geraspt
- 1 groot ei
- snuf witte peper, paprikapoeder, zout, nootmuskaat
- 1 dikke volle el. bloem
- olie
Bereiding:
- Steek de barbecue aan en zorg voor een medium hete temperatuur
- Verwarm de balsamico-azijn in een pannetje en roer de bruine suiker erdoor
- Kook dit in tot je iets meer dan de helft over hebt en laat afkoelen (afgekoeld moet
het een siroop ter dikte van lopende honing zijn).
Zet apart. - Knijp het vocht heel goed uit de aardappelen, boven een kom
- Doe de aardappelen over in een zeef en druk er weer zoveel mogelijk vocht uit,
boven de kom - Doe de uitgeknepen aardappelen in een andere kom en laat het uitgeknepen vocht
staan. - Knijp het vocht heel goed uit de ui (dit vocht hoef je niet te bewaren)
- Meng de geraspte ui en aardappel door elkaar en breng op smaak met peper,
nootmuskaat, paprikapoeder en zout - Doe het ei en de bloem erbij, meng alles goed door elkaar en roer het zetmeel erdoor
- Vorm ‘koekjes’ van het aardappelmengsel ter grootte van het broodje en de
hamburger - Verhit een bodempje olijfolie in een skillet en bak de rösti in ca. 25 minuten
goudbruin en gaar
(op een medium temperatuur en gebruik hierbij eventueel een deksel). Zet apart. - Verhoog de temperatuur van de bbq naar bokkeheet
- Gril de broodjes op de snijkanten goudbruin en besmeer ze daarna met een beetje
truffelboter - Bestrijk de hamburgers met een paar druppels olijfolie en gril ze tot medium aan
beide zijden - Leg er op het laatst de plakken kaas op zodat deze nog net even kan smelten
- Gril de plakken spek aan beide zijden even flink aan en leg ze in de balsamico-siroop
- Beleg de bodem van de broodjes met sla en een plak tomaat
- Bestrooi de tomaat met wat peper en zout en leg er een rösti-rondje op
- Besmeer de rösti met wat mayonaise en leg er een hamburger bovenop
- Verdeel hier wat balsamico-spek over en beleg met wat rode uienringen
- Plaats de bovenste helft van het broodje erop en steek een prikker door het geheel
