Wagyu-Truffelburger met rösti (by Ralph de Kok)

Ingrediënten:

  • 4 (wagyu A5 truffel) hamburgers à 115 gr. per stuk
  • 4 briochebroodjes, doormidden gesneden
  • stuk gerookt spek, in plakken van ½ cm. gesneden (ca. 2 plakken pp)
  • Truffelboter (klik hier om te bestellen)
  • klein flesje balsamicoazijn
  • 3 el. bruine suiker
  • 4 kropsla-bladeren
  • 1 vleestomaat, in dunnen plakken gesneden
  • 1 rode ui, in hele dunne ringen gesneden
  • mayonaise
  • 4 plakken kaas Goudse kaas
  • 4 plakken cheddarkaas

Voor de rösti:

  • 2 grote (kruimige) aardappelen, geraspt
  • 1 ui, geraspt
  • 1 groot ei
  • snuf witte peper, paprikapoeder, zout, nootmuskaat
  • 1 dikke volle el. bloem
  • olie

Bereiding:

  1. Steek de barbecue aan en zorg voor een medium hete temperatuur
  2. Verwarm de balsamico-azijn in een pannetje en roer de bruine suiker erdoor
  3. Kook dit in tot je iets meer dan de helft over hebt en laat afkoelen (afgekoeld moet
    het een siroop ter dikte van lopende honing zijn).
    Zet apart.
  4. Knijp het vocht heel goed uit de aardappelen, boven een kom
  5. Doe de aardappelen over in een zeef en druk er weer zoveel mogelijk vocht uit,
    boven de kom
  6. Doe de uitgeknepen aardappelen in een andere kom en laat het uitgeknepen vocht
    staan.
  7. Knijp het vocht heel goed uit de ui (dit vocht hoef je niet te bewaren)
  8. Meng de geraspte ui en aardappel door elkaar en breng op smaak met peper,
    nootmuskaat, paprikapoeder en zout
  9. Doe het ei en de bloem erbij, meng alles goed door elkaar en roer het zetmeel erdoor
  10. Vorm ‘koekjes’ van het aardappelmengsel ter grootte van het broodje en de
    hamburger
  11. Verhit een bodempje olijfolie in een skillet en bak de rösti in ca. 25 minuten
    goudbruin en gaar
    (op een medium temperatuur en gebruik hierbij eventueel een deksel). Zet apart.
  12. Verhoog de temperatuur van de bbq naar bokkeheet
  13. Gril de broodjes op de snijkanten goudbruin en besmeer ze daarna met een beetje
    truffelboter
  14. Bestrijk de hamburgers met een paar druppels olijfolie en gril ze tot medium aan
    beide zijden
  15. Leg er op het laatst de plakken kaas op zodat deze nog net even kan smelten
  16. Gril de plakken spek aan beide zijden even flink aan en leg ze in de balsamico-siroop
  17. Beleg de bodem van de broodjes met sla en een plak tomaat
  18. Bestrooi de tomaat met wat peper en zout en leg er een rösti-rondje op
  19. Besmeer de rösti met wat mayonaise en leg er een hamburger bovenop
  20. Verdeel hier wat balsamico-spek over en beleg met wat rode uienringen
  21. Plaats de bovenste helft van het broodje erop en steek een prikker door het geheel

Producten gebruikt in dit recept