RECEPTEN
5 Recepten met Truffeltapenade
1. Crostini met truffeltapenade en burrata
Ingrediënten:
-
Stokbrood of ciabatta, in plakjes
-
Truffeltapenade
-
Burrata
-
Verse basilicum of rucola
-
Olijfolie
Bereiding:
-
Rooster de broodplakjes lichtjes.
-
Besmeer met een dun laagje truffeltapenade.
-
Leg er wat burrata op en werk af met basilicum en een drupje olijfolie.
2. Pasta met truffeltapenade en paddenstoelen
Ingrediënten:
-
Verse tagliatelle of spaghetti
-
Truffeltapenade
-
Kastanjechampignons of gemengde paddenstoelen
-
Room of mascarpone
-
Parmezaanse kaas
Bereiding:
-
Bak de paddenstoelen goudbruin.
-
Voeg room of mascarpone toe en roer er truffeltapenade door.
-
Meng met de gekookte pasta en serveer met Parmezaan.
3. Truffel-aardappelgratin
Ingrediënten:
-
Vastkokende aardappels
-
Slagroom
-
Truffeltapenade
-
Knoflook, peper & zout
-
Geraspte kaas (optioneel)
Bereiding:
-
Snijd aardappels in dunne plakjes.
-
Meng room met truffeltapenade, zout en peper.
-
Stapel aardappels in een ovenschaal, overgiet met het mengsel.
-
Bak 40–45 min op 180°C. Werk af met kaas als gewenst.
4. Truffeltapenade op een omelet of roerei
Ingrediënten:
-
Eieren
-
Melk of room
-
Truffeltapenade
-
Bieslook of peterselie
Bereiding:
-
Klop eieren los met wat melk, zout en peper.
-
Bak als roerei of omelet.
-
Voeg op het einde een theelepel truffeltapenade toe per portie.
-
Bestrooi met verse kruiden.
5. Gegrilde groenten met truffeltapenade
Ingrediënten:
-
Courgette, paprika, aubergine, champignons
-
Olijfolie
-
Truffeltapenade
Bereiding:
-
Snijd groenten in grove stukken en grill of rooster ze.
-
Serveer warm met een lepel truffeltapenade erover als finishing touch.
6 Recepten met Truffelboter
1. Truffelboter op gegrild vlees
Perfect bij: biefstuk, entrecote, lamskotelet
Bereiding:
-
Bak of grill het vlees zoals gewenst.
-
Leg er direct na het bakken een plakje truffelboter bovenop zodat het smelt.
-
Laat kort rusten, serveer met zeezout en eventueel wat rucola.
2. Pasta met truffelboter en Parmezaan
Ingrediënten:
-
Tagliatelle of pappardelle
-
Truffelboter
-
Parmezaanse kaas
-
Optioneel: gebakken paddenstoelen
Bereiding:
-
Kook pasta, giet af en roer direct truffelboter erdoorheen.
-
Serveer met royaal Parmezaan en eventueel wat gebakken champignons.
3. Truffelrisotto met truffelboter
Ingrediënten:
-
Arboriorijst
-
Bouillon
-
Sjalot, witte wijn
-
Truffelboter
-
Parmezaanse kaas
Bereiding:
-
Maak een klassieke risotto.
-
Roer op het einde een klont truffelboter en kaas door de risotto voor extra romigheid en smaak.
4. Geroosterde aardappeltjes met truffelboter
Bereiding:
-
Snijd krieltjes of aardappelpartjes, meng met olijfolie, zout en peper.
-
Rooster in de oven op 200°C tot goudbruin.
-
Schep vlak voor het serveren een lepel truffelboter erdoor. Even omschudden, klaar!
5. Truffelboter op toast of crostini
Perfect als amuse of borrelhapje.
Optioneel toevoegen:
-
Dun plakje rosbief of carpaccio
-
Rucola of een schilfer Parmezaan
Bereiding:
-
Rooster dunne sneetjes stokbrood.
-
Smeer licht in met truffelboter.
-
Werk eventueel af met een topping naar keuze.
6. Gekookte maïskolf met truffelboter
Simpele twist met luxe effect
Bereiding:
-
Kook of grill maïskolven.
-
Smeer vlak voor serveren in met truffelboter.
-
Bestrooi met grof zout en eventueel wat geraspte kaas (zoals pecorino of Parmezaan).
5. Recepten met Truffelhoning
1. Truffelhoning & geitenkaas crostini
Ingrediënten:
-
Crostini of geroosterd stokbrood
-
Zachte geitenkaas
-
Truffelhoning
-
Walnoten of pecannoten
Bereiding:
-
Besmeer crostini met geitenkaas.
-
Druppel er wat truffelhoning over.
-
Garneer met een halve walnoot of wat gehakte noten.
2. Burrata met truffelhoning en vijgen
Ingrediënten:
-
Burrata
-
Verse of gedroogde vijgen
-
Truffelhoning
-
Rucola of basilicum
-
Zout & peper
Bereiding:
-
Leg burrata op een schaal, verdeel vijgen eromheen.
-
Druppel truffelhoning over de burrata.
-
Garneer met rucola, verse peper en een snufje zout.
3. Geroosterde wortels met truffelhoning
Ingrediënten:
-
Bospeen of regenboogwortels
-
Olijfolie
-
Zeezout & tijm
-
Truffelhoning
Bereiding:
-
Rooster wortels met olie, zout en tijm op 200°C tot ze gaar en gekaramelliseerd zijn.
-
Besprenkel met truffelhoning vlak voor het serveren.
4. Pizza met truffelhoning, spek en blauwe kaas
Ingrediënten:
-
Pizzabodem
-
Crème fraîche
-
Spekjes of pancetta
-
Blauwe kaas (gorgonzola of roquefort)
-
Rucola
-
Truffelhoning
Bereiding:
-
Beleg de bodem met crème fraîche, spek en blauwe kaas.
-
Bak goudbruin.
-
Garneer met rucola en druppel truffelhoning erover.
5. Truffelhoning op kaasplankje
Combinaties:
-
Geitenkaas
-
Brie of camembert
-
Manchego of Parmezaan
-
Blauwe kaas
Tip: Serveer een klein schaaltje truffelhoning erbij om te dippen of over te druppelen. Combineert ook goed met noten en vijgen.
6. Kip uit de oven met truffelhoning en mosterd
Ingrediënten:
-
Kippenbouten of kipfilet
-
Truffelhoning
-
Grove mosterd
-
Tijm, peper & zout
Bereiding:
-
Meng truffelhoning met mosterd, bestrijk de kip ermee.
-
Bestrooi met zout, peper, tijm.
-
Bak in de oven op 180°C tot goudbruin en gaar.
5 Recepten met Truffelolie
1. Truffelrisotto
Ingrediënten:
-
Arboriorijst
-
Sjalot, knoflook
-
Witte wijn
-
Bouillon
-
Parmezaanse kaas
-
Klontje boter
-
Truffelolie
Bereiding:
-
Maak een klassieke risotto (ui/glazig, rijst/witte wijn/bouillon beetje bij beetje toevoegen).
-
Roer op het einde Parmezaan en een klein scheutje truffelolie erdoor.
-
Tip: Serveer met gebakken paddenstoelen voor extra umami.
2. Pasta met truffelolie en paddenstoelen
Ingrediënten:
-
Verse tagliatelle
-
Gemengde paddenstoelen (shiitake, oesterzwam)
-
Knoflook
-
Peterselie
-
Parmezaanse kaas
-
Truffelolie
Bereiding:
-
Bak de paddenstoelen met knoflook in olijfolie.
-
Meng met de gekookte pasta.
-
Serveer met Parmezaan en een drizzle truffelolie.
3. Truffel-aardappelpuree
Ingrediënten:
-
Kruimige aardappelen
-
Boter
-
Warme melk of room
-
Zout & peper
-
Truffelolie
Bereiding:
-
Maak een romige puree van gekookte aardappelen, boter en melk.
-
Voeg op het einde truffelolie toe naar smaak (begin met een klein scheutje).
-
Lekker bij wild, biefstuk of gebakken paddenstoelen.
4. Carpaccio met truffelolie
Ingrediënten:
-
Rundercarpaccio (of bietencarpaccio voor vega)
-
Rucola
-
Parmezaanse kaas
-
Pijnboompitten
-
Truffelolie
-
Citroen of balsamico
Bereiding:
-
Leg carpaccio op een bord.
-
Garneer met rucola, Parmezaan en pijnboompitjes.
-
Besprenkel met truffelolie en een paar druppels citroen of balsamico.
5. Gebakken ei of roerei met truffelolie
Ingrediënten:
-
Eieren
-
Zout & peper
-
Truffelolie
-
Optioneel: bieslook of Parmezaan
Bereiding:
-
Maak een zacht roerei of bak een spiegelei.
-
Voeg pas op het bord een klein beetje truffelolie toe.
-
Simpel maar zó smaakvol!
Bonusideeën:
-
Truffelolie over popcorn (voor een chique snack)
-
Druppel over pizza (vooral met paddenstoelen of kaas)
-
In een aardappelgratin of gnocchi-gerecht
-
Door mayonaise of aioli mengen voor een truffeldip