RECEPTEN




5 Recepten met Truffeltapenade

1. Crostini met truffeltapenade en burrata

Ingrediënten:

  • Stokbrood of ciabatta, in plakjes

  • Truffeltapenade

  • Burrata

  • Verse basilicum of rucola

  • Olijfolie

Bereiding:

  • Rooster de broodplakjes lichtjes.

  • Besmeer met een dun laagje truffeltapenade.

  • Leg er wat burrata op en werk af met basilicum en een drupje olijfolie.


2. Pasta met truffeltapenade en paddenstoelen

Ingrediënten:

  • Verse tagliatelle of spaghetti

  • Truffeltapenade

  • Kastanjechampignons of gemengde paddenstoelen

  • Room of mascarpone

  • Parmezaanse kaas

Bereiding:

  • Bak de paddenstoelen goudbruin.

  • Voeg room of mascarpone toe en roer er truffeltapenade door.

  • Meng met de gekookte pasta en serveer met Parmezaan.


3. Truffel-aardappelgratin

Ingrediënten:

  • Vastkokende aardappels

  • Slagroom

  • Truffeltapenade

  • Knoflook, peper & zout

  • Geraspte kaas (optioneel)

Bereiding:

  • Snijd aardappels in dunne plakjes.

  • Meng room met truffeltapenade, zout en peper.

  • Stapel aardappels in een ovenschaal, overgiet met het mengsel.

  • Bak 40–45 min op 180°C. Werk af met kaas als gewenst.


4. Truffeltapenade op een omelet of roerei

Ingrediënten:

  • Eieren

  • Melk of room

  • Truffeltapenade

  • Bieslook of peterselie

Bereiding:

  • Klop eieren los met wat melk, zout en peper.

  • Bak als roerei of omelet.

  • Voeg op het einde een theelepel truffeltapenade toe per portie.

  • Bestrooi met verse kruiden.


5. Gegrilde groenten met truffeltapenade

Ingrediënten:

  • Courgette, paprika, aubergine, champignons

  • Olijfolie

  • Truffeltapenade

Bereiding:

  • Snijd groenten in grove stukken en grill of rooster ze.

  • Serveer warm met een lepel truffeltapenade erover als finishing touch.

 

 

 





6 Recepten met Truffelboter

1. Truffelboter op gegrild vlees

Perfect bij: biefstuk, entrecote, lamskotelet

Bereiding:

  • Bak of grill het vlees zoals gewenst.

  • Leg er direct na het bakken een plakje truffelboter bovenop zodat het smelt.

  • Laat kort rusten, serveer met zeezout en eventueel wat rucola.


2. Pasta met truffelboter en Parmezaan

Ingrediënten:

  • Tagliatelle of pappardelle

  • Truffelboter

  • Parmezaanse kaas

  • Optioneel: gebakken paddenstoelen

Bereiding:

  • Kook pasta, giet af en roer direct truffelboter erdoorheen.

  • Serveer met royaal Parmezaan en eventueel wat gebakken champignons.


3. Truffelrisotto met truffelboter

Ingrediënten:

  • Arboriorijst

  • Bouillon

  • Sjalot, witte wijn

  • Truffelboter

  • Parmezaanse kaas

Bereiding:

  • Maak een klassieke risotto.

  • Roer op het einde een klont truffelboter en kaas door de risotto voor extra romigheid en smaak.


4. Geroosterde aardappeltjes met truffelboter

Bereiding:

  • Snijd krieltjes of aardappelpartjes, meng met olijfolie, zout en peper.

  • Rooster in de oven op 200°C tot goudbruin.

  • Schep vlak voor het serveren een lepel truffelboter erdoor. Even omschudden, klaar!


5. Truffelboter op toast of crostini

Perfect als amuse of borrelhapje.

Optioneel toevoegen:

  • Dun plakje rosbief of carpaccio

  • Rucola of een schilfer Parmezaan

Bereiding:

  • Rooster dunne sneetjes stokbrood.

  • Smeer licht in met truffelboter.

  • Werk eventueel af met een topping naar keuze.


6. Gekookte maïskolf met truffelboter

Simpele twist met luxe effect

Bereiding:

  • Kook of grill maïskolven.

  • Smeer vlak voor serveren in met truffelboter.

  • Bestrooi met grof zout en eventueel wat geraspte kaas (zoals pecorino of Parmezaan).

 

 

 




 

 

5. Recepten met Truffelhoning

1. Truffelhoning & geitenkaas crostini

Ingrediënten:

  • Crostini of geroosterd stokbrood

  • Zachte geitenkaas

  • Truffelhoning

  • Walnoten of pecannoten

Bereiding:

  • Besmeer crostini met geitenkaas.

  • Druppel er wat truffelhoning over.

  • Garneer met een halve walnoot of wat gehakte noten.

 


2. Burrata met truffelhoning en vijgen

Ingrediënten:

  • Burrata

  • Verse of gedroogde vijgen

  • Truffelhoning

  • Rucola of basilicum

  • Zout & peper

Bereiding:

  • Leg burrata op een schaal, verdeel vijgen eromheen.

  • Druppel truffelhoning over de burrata.

  • Garneer met rucola, verse peper en een snufje zout.


3. Geroosterde wortels met truffelhoning

Ingrediënten:

  • Bospeen of regenboogwortels

  • Olijfolie

  • Zeezout & tijm

  • Truffelhoning

Bereiding:

  • Rooster wortels met olie, zout en tijm op 200°C tot ze gaar en gekaramelliseerd zijn.

  • Besprenkel met truffelhoning vlak voor het serveren.


4. Pizza met truffelhoning, spek en blauwe kaas

Ingrediënten:

  • Pizzabodem

  • Crème fraîche

  • Spekjes of pancetta

  • Blauwe kaas (gorgonzola of roquefort)

  • Rucola

  • Truffelhoning

Bereiding:

  • Beleg de bodem met crème fraîche, spek en blauwe kaas.

  • Bak goudbruin.

  • Garneer met rucola en druppel truffelhoning erover.


5. Truffelhoning op kaasplankje

Combinaties:

  • Geitenkaas

  • Brie of camembert

  • Manchego of Parmezaan

  • Blauwe kaas

Tip: Serveer een klein schaaltje truffelhoning erbij om te dippen of over te druppelen. Combineert ook goed met noten en vijgen.


6. Kip uit de oven met truffelhoning en mosterd

Ingrediënten:

  • Kippenbouten of kipfilet

  • Truffelhoning

  • Grove mosterd

  • Tijm, peper & zout

Bereiding:

  • Meng truffelhoning met mosterd, bestrijk de kip ermee.

  • Bestrooi met zout, peper, tijm.

  • Bak in de oven op 180°C tot goudbruin en gaar.

 

 




 

 

5 Recepten met Truffelolie

1. Truffelrisotto

Ingrediënten:

  • Arboriorijst

  • Sjalot, knoflook

  • Witte wijn

  • Bouillon

  • Parmezaanse kaas

  • Klontje boter

  • Truffelolie

Bereiding:

  • Maak een klassieke risotto (ui/glazig, rijst/witte wijn/bouillon beetje bij beetje toevoegen).

  • Roer op het einde Parmezaan en een klein scheutje truffelolie erdoor.

  • Tip: Serveer met gebakken paddenstoelen voor extra umami.


2. Pasta met truffelolie en paddenstoelen

Ingrediënten:

  • Verse tagliatelle

  • Gemengde paddenstoelen (shiitake, oesterzwam)

  • Knoflook

  • Peterselie

  • Parmezaanse kaas

  • Truffelolie

Bereiding:

  • Bak de paddenstoelen met knoflook in olijfolie.

  • Meng met de gekookte pasta.

  • Serveer met Parmezaan en een drizzle truffelolie.


3. Truffel-aardappelpuree

Ingrediënten:

  • Kruimige aardappelen

  • Boter

  • Warme melk of room

  • Zout & peper

  • Truffelolie

Bereiding:

  • Maak een romige puree van gekookte aardappelen, boter en melk.

  • Voeg op het einde truffelolie toe naar smaak (begin met een klein scheutje).

  • Lekker bij wild, biefstuk of gebakken paddenstoelen.


4. Carpaccio met truffelolie

Ingrediënten:

  • Rundercarpaccio (of bietencarpaccio voor vega)

  • Rucola

  • Parmezaanse kaas

  • Pijnboompitten

  • Truffelolie

  • Citroen of balsamico

Bereiding:

  • Leg carpaccio op een bord.

  • Garneer met rucola, Parmezaan en pijnboompitjes.

  • Besprenkel met truffelolie en een paar druppels citroen of balsamico.


5. Gebakken ei of roerei met truffelolie

Ingrediënten:

  • Eieren

  • Zout & peper

  • Truffelolie

  • Optioneel: bieslook of Parmezaan

Bereiding:

  • Maak een zacht roerei of bak een spiegelei.

  • Voeg pas op het bord een klein beetje truffelolie toe.

  • Simpel maar zó smaakvol!


Bonusideeën:

  • Truffelolie over popcorn (voor een chique snack)

  • Druppel over pizza (vooral met paddenstoelen of kaas)

  • In een aardappelgratin of gnocchi-gerecht

  • Door mayonaise of aioli mengen voor een truffeldip